ROTATIEMOTOR
HOME

MAZDA NEWS

MAZDA RX-8

MAZDA 2

HISTORY

FORUM

ROTATIEMOTOR

CONCEPT CARS

WALLPAPERS

90s GALLERY

YOUR MAZDA

WEBMASTER

GUESTBOOK

Whats New Page



Denk je aan de rotatiemotor, dan denk je gelijk aan Mazda. Ons favomerk houdt in de 21e eeuw zelfs deze motor in zijn gamma. Alle reden om deze bijzondere motor eens nader te bekijken..

De motor bestaat in tegenstelling tot een conventionele motor niet uit een cilinderblok met zuigers, maar uit twee kamers waarin in iedere kamer een rotor draait. De kamers zien eruit als een acht, een rotor lijkt op een driehoek. Onderstaande afbeeldingen geven hiervan een duidelijke voorbeeld.


De constructie van de motor blinkt uit in technische eenvoud. Uit een relatieve kleine inhoud wordt een hoog vermogen gehaald en dit zorgt voor een uitermate soepel en krachtig rijgedrag van de RX7. In tegenstelling tot de zuigermotor, met zijn op- en neergaande beweging van de zuigers, kent de rotatiemotor alleen een continu draaiende beweging van de rotor, waardoor bij hoge snelheden de motor vrij van trillingen blijft en het geluidsniveau van de motor laag is.

Historie
Het ingenieuze idee voor de wankel- of rotatiemotor is gekomen van Dr. Felix Wankel, die de motor in samenwerking met het Duitse automobielbedrijf NSU tot een productierijpe motor heeft ontwikkeld in het eind van de jaren 50. Het spreekt daarom voor zich dat dit ook het automerk is dat de rotatiemotor voor het eerst in een auto heeft toegepast begin jaren 60, de NSU Wankel Spider. De motor wist een vermogen te persen uit een enkele kamer met een vermogen van rond de 50 PK. Rond deze tijd werd de rotatiemotor tevens toegepast in de NSU Prinz.

Felix Wankel (1902-1988)

Reeds in 1961 heeft Mazda de eerste experimentele rotary stappen gezet. Dit heeft geresulteerd in een rotatiemotor die klaar was voor productie in het jaar 1965. Deze motor, genaamd 10a, is toegepast in de Mazda Cosmo die is uitgebracht in het jaar 1967. De 10a motor is in de jaren verder ontwikkeld en met de vernieuwingen is ook de inhoud van de motor aangepast en daarmee de motoraanduiding gewijzigd. De 10a is opgevolgd door achtereenvolgens de 12a, 13a en 13b. De meeste grote merken hebben begin jaren 60 een licentie gekocht bij NSU om rotatiemotoren te mogen en kunnen ontwikkelen, maar om verschillende redenen zijn zij er niet in geslaagd een produktieversie van de motor te realiseren. Het kleine Toyo Kogyo (later bekend geworden als Mazda) werd uiteindelijk de grote rotatiemotor fabrikant.

Motorcomponenten
De meeste rotatiemotoren bestaan uit twee kamers, alhoewel één- en driekamer rotatiemotoren ook in produktieauto’s zijn toegepast. Deze kamers zijn gemaakt van aluminium en bieden plaats aan de rotors. De kamers worden gescheiden door de zogenaamde intermediate side housing en afgesloten door de rear side housing en front side housing. De krukas zorgt voor het overbrengen van het vermogen naar het vliegwiel.

De continue draaiende beweging van de rotor zorgt er voor dat benzine in de kamer wordt geperst en de verbrande bezine de kamer weer verlaat. De conventionele kleppen zijn daarom overbodig.
Onderstaande afbeelding geeft een overzicht van de onderdelen van de rotatiemotor ;



Hoe werkt de motor
In de wankelmotor gebeuren dezelfde vier processen die in een conventionele motor plaatsvinden. Er is ook in een kamer sprake van een inlaat-, compressie-, werk- en uitlaatslag. Het koppel wordt in de kamer geprodu­ceerd door de kracht van een verbranding die weer wordt overgebracht op het middelpunt van een krukas. Onderstaande afbeeldingen geven de motorcyclus weer.


Als de rotor draait wordt de te volgen kamer groter. Hierdoor wordt het lucht/brandstof-mengsel door de inlaatpoort in de kamer geperst. Na verdere verdraaiing van de rotor wordt de inlaatpoort weer afgesloten. Dit is te vergelijken met de inlaatslag van de viertakt zuigermotor, maar het vraagt maar 120 graden van de draaiing van de rotor. Gedurende de volgende 120 graden van de draaiende rotor wordt het volume verminderd. Deze samenpersing van het mengsel staat gelijk met de compressieslag van de viertaktmotor. Op het juiste moment vonkt een bougie waardoor het mengsel ontbrandt en uitzet. Door de lange en nauwe vorm van de verbrandingsruimte zijn twee, op verschillende tijden vonkende, bougies noodzakelijk. Het uitzettende gas oefent een kracht uit op de rotor die daardoor de krukas laat draaien. Het kamervolume neemt weer toe als het brandend mengsel uitzet. Dit staat gelijk met de werkslag van de viertaktmotor. Wanneer de kamer zijn maximum nadert komt de uitlaatpoort vrij. Als het kamervolume weer kleiner wordt worden de uit­laatgassen via deze poort naar buitengeblazen.
Alle drie de kamers van een rotor volgen de beschreven cyclus constant. Het proces van de tweede rotor is uiteraard identiek. Belangrijk is nog te vermelden dat de krukas per omwenteling van de rotor drie keer rond draait.
Om ervoor te zorgen dat binnen een kamer voldoende compressie kan worden opgebouwd wordt gebruik gemaakt van zogenaamde seals. De apex seals die op de hoeken van de rotor zijn gemonteerd zorgen voor een constante afgesloten raakvalk met de kamer. De side seals hebben in principe dezelfde functie, nu alleen voor het contact met de rear side housing of front side housing en de intermediate side housing.



Motoraanduiding
Mazda heeft voor de motoraanduiding in de jaren een eenvoudige nummering aangehouden; de motoraanduiding geeft ruwweg de inhoud van de motor weer. Dat hierbij af en toe een wat optimistische afronding werd gebruikt wordt maar even door de vingers gezien. Zo komt de motoraanduiding 12A van 2 kamers van 573cc (= 1146cc) en de motoraanduiding 13B van 2 kamers van 654cc (= 1308cc).

Bron en dank: www.rx-7.nl